Khamis, 20 Mei 2010

kasihan mereka...

actually semenjak aku menjadi vendor di Pejabat Kebajikan Masyarakat ni banyak yang
membuatkan hatiku tersentuh... rase sebak je tgk mereka2 ni...
kalau dulunye aku seorang yang berhati kering (susah nk menitiskan air mata) tp skang
apabila melihat mereka.. terasa mcm mereka amat memerlukan pertolongan.
teringat mase aku buat projek akhir mengenai Portal Gaya Hidup Sihat untuk Warga Tua.. aku sepatutnya mendalami mereka terlebih dulu, cara hidup mereka... baru aku boleh
membantu mereka...
sumenya sudah terlambat...

seperti di sesetengah site yang pernah aku kunjungi...
ade warga tua yg uzur bertongkat, terpakse jalan perlahan2, jalan terketar (parkinson kot), terbongkok2, ber-wheel chair dan mcm2 lagik terpakse ke pejabat kebajikan yang agak jauh dari rumah mereka untuk memohon bantuan dan mendapatkan bantuan.
ade juga diantara mereka terpakse menaiki teksi, kereta sewa, bas dengan keadaan mereka yang begitu daif...
kerana tiada kenderaan yang ingin menghantar mereka...
dimanakah anak2 mereka?
tidakkah anda kasihan akan mereka yang bersusah payah untuk ke pejabat kebajikan
dan terpakse meminta bantuan
kasihan mereka...

sedeynye.. bayangkan ibu bapa anda adalah salah seorang dari mereka
subhanaALLAH tidak dapat dibayangkan..

semoga ape yang ditulis di atas menjadi ikhtibar pada sume
jagalah ibu bapa anda sebaik mungkin..
berikan mereka kebahagian dan kasih syg yang secukupnya..

3 ulasan:

- Ms. Izyan - berkata...

sayangilah ibu bapa...~ takde mereka, takde la kiteeeeeeeeeeeeeeeee...... :(

FauziaH berkata...

tu laa.. pojie pun sedey bile tgk org2 tua yang kene keje teruk2, mengemis.. susa paya naik turun bas.. kadang2 pk, mane anak2 diorang kan? n lagi teruk bile cube bayangkan diorang macam mak bapak kite.. sanggup ke kite wat camtu.. only God knows.. mintak dijauhkan..

cik sepi berkata...

tulah...
sedey...pagi tadik pun ade pakcik
kat sini terhantuk pintu kaca nk masuk
jabatan ni
mst die saket sgt kn???

Catat Ulasan